Anden gode grund

Der er 10 gode grunde til at stemme på Christian. Her er én af dem:

Anden gode grund

Jeg vil erobre magten tilbage til politikerne fra embedsmændene på Rådhuset!

Kaster man et blik på mange af de uheldige sager, som kommunen har været involveret i den sidste periode, går der klare spor fra den politiske behandling tilbage til embedsværket.

Skandalen om ekstraregningen på hele 171 mio. kr. for byggeriet af den nye Sundskole er et godt eksempel. Administrationen på Rådhuset overbeviste i den sag borgmester Simon Hansen om, at der ikke var andet at gøre end at lade Bo-Hus gå konkurs, da de i efteråret 2022 var i økonomiske vanskeligheder – og Simon havde ikke mod og mandshjerte til at gå op imod sine embedsfolk.


Generelt er det også tydeligt for mig at se, at langt hovedparten af beslutningerne i byrådet reelt er truffet af embedsværket på Rådhuset. De forbereder alle sager og kommer med indstilling til, hvad udvalgene og byrådet bør beslutte. Og byrådet følger dem i næsten alle tilfælde. Prøv blot at læse byrådets referater. ”Indstillingen godkendt” er den formulering, som optræder næsten ved hvert punkt. Den gode klassiske engelske tv-komedie ”Yes minister” kunne snildt genindspilles på Guldborgsund rådhus med titlen ”Javel, hr. borgmester”.


Resultatet er, at byrådet i alt for høj grad bliver en del af systemet fremfor at være det styrende og korrigerende organ, som agerer på borgernes vegne mod hele det kommunale vælde, som altid manifesterer sig, hvis embedsmænd m/k får for stort spillerum.


Det her er ikke ment som ”embedsmands-bashing” – for Guldborgsund kommune rummer rigtig mange gode, samvittighedsfulde og dygtige embedsmænd m/k.

Men embedsmænd er i sagens natur qva deres uddannelse og skoling i lidenskabsløs administrationslogik hverken visionære eller modige. Og får de for meget magt er det næsten en garanti for, at status quo bevares og udviklingen går i stå.


Det vil jeg være med til at ændre på i den næste byrådsperiode!

Sovsekanden - den traditionelle hat til embedsmænd. Denne blev brugt i Rusland i 1800-tallet. 

Foto: Nationalmuseet, samlinger.natmus.dk, inv.nr. THM 11616 – public domain