Min historie
16 år gammel og på arbejde på Roskilde Avis. Foto: Bennie Hansen
Jeg er født i 1962 i en typisk kernefamilie fra dengang, hvor far gik på arbejde og mor gik hjemme med os børn. Vi var fire søskende - jeg er nummer to. De første ni år boede vi i Faxe, hvor jeg havde et herligt frit barneliv uden nutidens konstante overvågning og voksenindblanding: Bare jeg kom hjem til aftensmad, var min mor tilfreds. I 1971 flyttede vi til Himmelev ved Roskilde, hvor min far, der var arkitekt, fik job på kommunens tegnestue.
Dengang var der TV-Avis hver dag kl. 19:30, halvdelen af den voksne befolkning så med og så langt jeg husker tilbage var det en hellig stund i min familie: Kl. 19:30 skulle vi børn enten være ryddet af vejen og sendt i seng – eller også skulle vi følge med i udsendelsen og holde mund undervejs. Qva de daglige beretninger fra hele verden i TV-avisens sort/hvide udgave i mine teenageår i 70’erne blev jeg tidligt engageret i samfundsspørgsmål – og da det eneste jeg var rigtig god til i skolen var at skrive, vidste jeg allerede som 14-15-årig, at jeg ville være journalist.
Familiefoto fra engang i midten af 70'erne. Foto taget af min far med selvudløser.
Efter realeksamen i 1978 (sidste år inden den blev afskaffet og erstattet af folkeskolens afgangsprøve) fik jeg job på en ugeavis i Roskilde, hvor jeg om formiddagen kørte ærinder for redaktionen (og ikke mindst hentede øl til avisens tørstige redaktør) og om eftermiddagen hjalp avisens eneste journalist med at skrive artikler til alle de hvide pletter mellem annoncerne. I praksis fungerede det som god gammeldags mesterlære – og derfor blev jeg optaget i første forsøg på Journalisthøjskolen lige efter min 18-års fødselsdag.
Sommeren 1984 – som 22-årig – var jeg færdiguddannet som journalist. Resten af 80’erne brugte jeg på at finde min bane som journalist. Jeg skrev hårdtslående reportager på Ugens Rapport et års tid, jeg var tekstforfatter et andet år på et reklamebureau og jeg havde nogle år som freelancer, hvor jeg den ene dag solgte journalistiske artikler til primært ugeblade og den anden dag skrev reklametekster og var kommunikationsrådgiver.
Artikel i Ugens Rapport i 1984, hvor jeg var på jagt efter videopirater
I 1990 blev jeg ansat som journalist på TV-avisen – og Danmarks Radio blev så omdrejningspunktet for mit arbejdsliv, indtil jeg flyttede til Falster i 2016. Jeg har haft to perioder med fastansættelse i DR (fra 1990 til 1997 og igen fra 2009 til 2016) og imellem de to perioder var der 12 år, hvor jeg drev mit eget tv-produktionsselskab og primært solgte tv-produktioner til DR.
Gennem de godt 25 år er det blevet til både korte tv-nyhedsindslag, dokumentarfilm, tv-serier med mig selv i værtsrollen og debatradio på P1. Men uanset form og format har langt det meste af, hvad jeg har haft fingrene i som journalist for DR handlet om politik på den ene eller anden led – fra politiske beslutninger med uheldige konsekvenser for borgerne til politiske kampe om magt og positioner mellem folk med ofte lidt for store egoer.
Ægteskabet med pigernes mor gik i opløsning i starten af nullerne og nogle få år senere mødte jeg på arbejde i den gamle TV-by i Gladsaxe min nuværende hustru, Jannie. Hun er uddannet bibliotekar og var dengang mellemleder i DR’s bibliotek og arkiv. Vi blev gift i 2007 og havde knap 10 skønne år sammen med mine døtre i Nivå i Nordsjælland og på vores ødegård i Halland.
Foto fra mit bryllup med Jannie og hvor mine døtre var med som brudepiger. Foto: Liselotte Plenov.
Mens jeg havde travlt med at gøre karriere tilbage i 1990’erne fik jeg to døtre med min første hustru. Rebekka blev født i 1994 og to år efter fulgte Teresa. De er i dag voksne og har deres eget liv i København. Rebekka er miljøantropolog og arbejder med naturformidling for børn og Teresa er uddannet danser og i gang med endnu uddannelse som psykomotorisk terapeut (som er nutidens udgave af det, som vi andre kendte som afspændingspædagog).
Ødegården lige på lensgrænsen mellem Halland og Västra Götaland – skillelinjen mellem Danmark og Sverige før 1645 – så vi følte os på rigets yderste forpost, når vi tilbragte skønne somre der.
Men som nok alle, der har børn har oplevet det, er de pludselig ude af huset og har ikke brug for én længere og da det skete for Jannie og mig begyndte vi at snakke om ikke også vi skulle prøve at skifte scene og måske prøve at arbejde sammen på et projekt.
Mens vi legede med alle mulige tanker i den retning – den ene dag snakkede vi om at købe en campingplads og den anden dag et nedslidt lille hotel i provinsen – dukkede pludselig en annonce op, hvor Højskolen Marielyst søgte et forstanderpar. Jobbet rummede alt, hvad vi søgte. Jannie havde sammen med sin ex-kæreste boet i en årrække på Den Internationale Højskole i Helsingør, så hun kendte endda meget mere til højskoleverdenen end jeg.
Så en ansøgning og samtale senere blev vi i maj 2016 ansat som nyt forstanderpar med tiltrædelse 1. oktober 2016.
På højskolen har vi haft knap 8 forrygende år. Hver dag har været fyldt med herlig kontakt med en bred skare af vidt forskellige mennesker – og masser af små og store udfordringer.
Som bonus åbnede jobbet for en stor kontakt til lokalområdet – især til de mange aktive mennesker, som vores foreningsliv er så rigt af og til de mange gode kunstnere, som udfolder sig på Falster. Vi fyrede op under højskolens funktion som uofficielt kulturhus for Sydfalster og efter nogle år satte vi også den årlige Seniorfestival i søen.
Arbejdet på højskolen har været berigende i enhver henseende og hvis jeg en dag bliver grebet af trang til at nedskrive mine erindringer, vil årerne på højskolen blive et af de længste kapitler.
Men alt godt skal have en ende og i efteråret 2023 følte vi, at vi var kommet til vejs ende med højskolen. Vi havde fået realiseret de ideer, vi kom med og tænkte, at det er bedre at sige op og stoppe på et tidspunkt, hvor alle vil beklage det fremfor vente 5-8 år indtil omverdenen begynder at spørge, om ikke tiden er inde til at stoppe. Så i september 2023 sagde vi jobbet op til fratrædelse 1. april 2024.
Jannie og jeg ved vores afskedsreception på Højskolen Marielyst. Foto: Mette Rygaaard
Efter otte intense arbejdsår havde vi begge behov for at komme ned i gear med en længere sabbat fra arbejdslivet. Vi er flyttet fra forstanderboligen i Marielyst og ind i centrum af Nykøbing, hvor vi har købt en skøn funkisbolig fra 1930’erne to minutters gåtur fra byens torv. Arbejdsmæssigt har vi også skiftet spor.
Jannie er i februar 2025 begyndt som leder af Femern Besøgscenter i Rødbyhavn og jeg er ved at sammensætte et arbejdsliv af forskellige elementer; jeg holder foredrag og er moderator og har taget kørekort til bus og er begyndt at køre som chauffør i både rutebusser og turistbusser. Og så har jeg fået tid til frivilligt arbejde som at være formand for Folkemøde Møn – og kandidere til byrådet i Guldborgsund.
Bag rattet i en bus fra De Grønne Busser. Foto: Malene Bjerre
Vestensborg Allé 12, 4800 Nykøbing Falster.
Telefon 40 37 74 70. Mail: cs4800@outlook.dk